Хуманидният робот-художник Ай-Да нарисува портрет на кралица Елизабет II по случай платинения

...
Хуманидният робот-художник Ай-Да нарисува портрет на кралица Елизабет II по случай платинения
Коментари Харесай

Хуманоиден робот-художник създаде портрет на кралица Елизабет II

Хуманидният робот-художник Ай-Да нарисува портрет на кралица Елизабет II по случай платинения й празник, предава   " Гардиън ". Запазената марка на монарха - перли и смели цветове, дружно със съществено изражение на лицето, са открояващите се характерности на творбата " Кралицата на логаритъма ", което беше показано на публиката през днешния ден.Ай-Да, разказана от нейните основатели като " първият в света ултрареалистичен хуманоиден робот-художник ", споделя: " Бих желала да благодаря на Нейно Величество Кралицата за нейната отдаденост и за услугата, която дава на народа. Тя е изключителна, смела жена, която е изцяло отдадена на публичната работа ".

Ейдън Мелер, основател на Ай-Да, съобщи, че първият портрет на британската кралица, основан от робот, дава опция да се направи равносметка за живота на Елизабет II. Едни от първите едноплаткови компютри са изобретени по време на коронацията на кралицата през 1953 г. Следващите седем десетилетия отбелязат изключителен прогрес в компютърните технологии в Обединеното кралство, в това число раждането на изкуствения разсъдък.

Кръстена на компютърня пионер Ада Лъвлейс, единственото законно дете на лорд Байрон, роботът Ай-Да споделя, че за разлика от хората на изкуството тя не изпитва страсти, само че е възможно да се образова да  разпознава прочувствените изражения на лицето.

Според изкуствоведа на в. " Гардиън " Джонатан Джоунс " Кралицата на логаритъма "  е " още още един образец за циничната, транспарантна машинация, която съставлява изкуството, основано от изкуствен интелект. Ай-Да не е актьор, защото няма без значение схващане. Машината записва, само че не вижда, тъй като няма умишлен разум, камо ли страсти ", възмущава се Джоунс.

Ай-Да е основана от екип програмисти, експерти по роботика, арт специалисти и психолози. Роботът е приключен през 2019 година и се актуализира с усъвършенстването на AI технологията. Миналия месец Ай-Да направи първата си независима галерия на биеналето във Венеция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР